Mazury - Absolutnie wszystko o Mazurach. Noclegi, czarter, Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia, Mazury, Mazury, naszego serwisu. e-Mazury.com.pl

Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama, Reklama,
  
  
  
  
  
  

W tym miesišcu polecamy wagosuszarka mac 50. W ofercie posiadamy także inne profesjonalne wyroby laboratoryjne. Wartym zauważenia jest tlenomierz. Do rehabilitacji oferujemy kilka tysiędzy polskich i zagranicznych produktów. Polecamy między innymi aparat cpap cena. Polecamy także wyposażenie placówek diagnostycznych. W tym miesiącu atrakcyjna spirometr cena.

REKLAMA





DRINKI - KRUSZONY

KRUSZON OOCOWY
1 litra wina białego półsłodkiego, 1 litra wody sodowej, 3 uncje wódki (około 1/10 litra), 10 dkg cukru, 30 dkg owoców (brzoskwinie, morele, truskawki, pomarańcze lub inne) obranych i pokrojonych w kostkę, suszona tarta skórka z cytryny. Owoce ułożone w wazie lub dzbanie zalać winem, wódką i wodą sodową, dodać tartą skórkę cytrynową. Oziębić przed podaniem.

KRUSZON POMARAŃCZOWY
1 litr wina białego, 2 pomarańcze obrane i pokrojone w plasterki, 1 cytryna (wyciśnięty sok), 20 dkg cukru, 1 litra wody sodowej, 10 kostek lodu. Obrane i pokrojone pomarańcze posypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Włożyć lód, wlać wino i wodę sodową, przyprawić do smaku sokiem cytrynowym.

KRUPNIK STAROPOLSKI
1 litra spirytusu, 1 litra miodu (około 35 g), 1 litra wody. Dodatki: 1,5 g tłuczonego cynamonu, 3-4 goździki tłuczone, 1 tartej gałki muszkatołowej, 1 laski wanilii, 3 ziarnka pieprzu angielskiego, kawałek skórki pomarańczowej. Dodatki zagotować z połową wody (bez skórki pomarańczowej), którą należy włożyć na minutę przed końcem gotowania). Miód zagotować z pozostałą wodą i dolać wywar z korzeni. Zmieszać (z dala od ognia) ze spirytusem. Nie gotować dalej, tylko dopełnić gorącą wodą, do 1 litra. Odstawić na kilka dni dla sklarowania (im starszy, tym lepszy). Podawać na gorąco lub zimno.

 KRUPNIK LITEWSKI
1 litra spirytusu, 1 kg miodu, 1 litra wody. Dodatki: 1 laska cynamonu, 1 gałki muszkatołowej, 6 goździków, 2 imbiry, 1 laski wanilii, kawałek skórki pomarańczowej. Przygotowanie jak wyżej.

DRINKI - Z WÓDKĄ

ALEKSANDER WINIAK
1/3 (1 uncja) winiaku luksusowego, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.

BATORY SPECIAL
3/5 (1, 1 uncji) wódki, 1/5 (1/2 uncji) Cherry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash (soku cytrynowego), 1 dash Angostury, 1 dash Grenadiny. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego, dekorować wisienką.

BLACK MAGIC
3 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1/2 uncji) likieru kawowego, parę kropel cytryny. Wlać do kieliszka "Old Fashioned" z kilkoma kostkami lodu.

BLOODY MARRY I
1/3 (1, 1 uncji) wódki, 2/3 (3 uncje) soku pomidorowego, 1 łyżeczki soku Worcestershire, 1 łyżeczki cukru pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać kostkę lodu. Dekorować miętą.

BLOODY MARRY II
1 (1, 1 uncji) wódki, 1 (1, 1 uncji) soku pomidorowego, 1 łyżeczki Lemon Squash, 1 łyżeczki cukru pudru. Doprawić solą, pieprzem, przemieszać z lodem i wlać do szklanek 6-uncjowych, dodać kostkę lodu. Dekorować miętą.

BLUE LAGOON
20ml Bols Blue, 20ml Bols Vodka, Sprite, kostki lodu. Podawać z plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

BLUE MONDAY
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) pomarańczówki gorzkiej. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

CYGAŃSKI (GYPSY)
1 (1, 1 uncji) wermut Istra (słodkiego), 1 (1, 1 uncji) jałowcówki. Przemieszać z kruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

GDYŃSKI DOCKER
3/5 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1/5 (1/2 uncji) Cerry Cordial, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1 dash Angostury, 1 łyżeczki cukru. Przemieszać z lodem i wlać do 4-uncjowego kieliszka. Dekorować skórką cytrynową i plasterkiem cytryny.

HURAGAN
3 (1, 1 uncji) winiaku luksusowego, 1 (1/2 uncji) wódki, 1 dash Grenadiny, 1 dash Orange Bitter. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

KAMIKAZE
1/3 Bols Blue, 1/3 Bols Vodka, 1/3 soku z cytryny, kostki lodu. Shakerować i przelać do kieliszka.

NINOCZKA
3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3- uncjowego kieliszka.

MYŚLIWSKI
3/5 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1/5 (1/2 uncji) Cacao Choix, 1/5 (1/2 uncji) Lemon Squash. Przemieszać z pokruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

ROSYJSKI
1/3 (3/4 uncji) Cacao Choix, 1/3 (3/4 uncji) Jałowcówki, 1/3 (3/4 uncji) wódki. Przemieszać z kruszonym lodem i wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

SCREWDRIVER
Do kieliszka 6-uncjowego wlać: 1 (2 uncje) wódki, 1 (2 uncje) Orange Squash (soku pomarańczowego). Dopełnić kieliszek lodem. Dekorować wisienką. Koktajl może być wykonany również z sokiem grejpfrutowym.

WÓDKA DAIQUIRI
3 (1, 1 uncji) wódki wyborowej, 1 (1/2 uncji) Lime Juice (albo zastępczy sok cytrynowy), 1 łyżeczka cukru pudru. Przemieszać z pokruszonym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

WÓDKA MARTINI
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) wermutu Istra Dry. Przemieszać z lodem i wlać do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować oliwką.

WÓDKA NA SKAŁACH
2 uncje wódki, 3 kostki lodu, skórka cytrynowa. Włożyć kostki lodu do kieliszka "Old Fashioned", wlać na nie wódkę. Dekorować cytryną.

WÓDKA SWEET MARTINI
2/3 (1, 1 uncji) wódki, 1/3 (3/4 uncji) słodkiego wermutu. Wlać na potłuczony lód i przemieszać, dopóki napój się nie ochłodzi. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka. Dekorować wisienką.

WÓDKA SAUER
40 ml wódki, 25 ml wody mineralnej, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru. Przygotować w shakerze.

DRINKI - Z INNYMI ALKOHOLAMI

ALEKSANDER GIN
1/3 (1 uncja) Gordon Dry Gin, 1/3 (1 uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietaniki. Przemieszać w shakerze z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 4-uncjowego kieliszka.

ALEKSANDER BRANDLY
1/3 (1 uncja) Cognac, 1/3 (1uncja) Cacao Choix, 1/3 (1 uncja) śmietanki. Przygotowanie: tak samo jak Aleksander Gin.

AMERICANO
40 ml campari, 40 ml martini rosso, 80 ml wody mineralnej, (przygotować w szkle, podawać z lodem).

BACARDI
3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 (1/2 uncji) Lime Juice, 1 łyżeczki Grenadiny. Przemieszać z pokruszynym lodem, wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka koktajlowego.

BELLIMI
7/10 (63ml) szampana brut, 3/10(27ml) soku brzoskwiniowego. Wlać do kieliszska szampańskiego fletowego. Sok brzoskwiniowym, następnie zimny szampan i lekko zamieszać.

BRONX
40 ml ginu, 20 ml martini dry, 20 ml martini bianco, 20 ml soku ze świeżych pomarańczy, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

BRITANNY
40 ml ginu, 1 łyżka amer picon 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

CASABLANCA
50 ml złotego rumu, 2 łyżki likieru curacao, 2 łyżki likieru maraschino, 1 łyżka soku z cytryny, 2 krople angostura bitter.

CHINA
50 ml rumu, 1 łyżka likieru curacao, 1 łyżki syropu grenadiny, 1 łyżki syropu passion-fruit, 1 kropla angostura bitter, (przygotować w shakerze).

COLUMBIA
40 ml rumu, 1 łyżka soku czereśniowego, 1 łyżka syropu malinowego, sok z połówki cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

DAIQUIRT
1 (1/2 uncji) lime Juice, 3 (1, 1 uncji) rumu Bacardi, 1 łyżka cukru pudru dla 2 części napoju. Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do 3-uncjowego kieliszka.

HOT RED WINE
3 uncje czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka cukru, 1 goździk, 1 plasterek cytryny. Mocno zagrzać, ale nie gotować.

JAMAICA
40 ml ginu, 2 łyżki rumu, 1 łyżka wina czerwonego wytrawnego, 1 łyżka soku pomarańczowego, (kieliszek dekorowany cukrem, przygotować w shakerze).

KIR ROYAL
20 ml likieru cassis,100 ml schłodzonego wina musującego, (przygotować w szkle).

MARGERITA
60 ml tequili,20 ml likieru cointreau, sok z połówki cytryny (przygotować w shakerze).

MOULIN ROUGE
40 ml ginu, 40 ml apricot brandy, 20 ml grenadiny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

OLD FASHIONED
Do kieliszka "Old Fashioned" włożyć: 1 kostkę cukru i wlać 2 dash Angostury, dolać wody tak, aby przykryć cukier, dodać 1 kostkę lodu i 2 uncje 57 g Seagrams V.O. Dobrze wymieszać. Do kieliszka włożyć plasterek cytryny i pomarańczy oraz wisienkę. Dekorować skórką z cytryny tak, aby część skórki zwisała poza kieliszkiem.

PASSOA AMAZONIA
20ml Passoa, 20ml czystej wódki, schłodzony sok ananasowy.

PASSOA ORANGE
40ml Passoa, 60ml soku pomarańczowego, kostki lodu.

POLEWKA PIWNA
1 litra (8 uncji) jasnego piwa mocno zagrzać, dodać 1 żółtko ubite na krem z 1 łyżką cukru i zamieszać. Wlać do szklanki i posypać tartą gałką muszkatołową.

SIDE CAR
1 (1/2 uncji) Lemon Squash, 1 (1/2 uncji) Cointreau, 2/4 (1 uncja) Cognac. Przemieszać I wlać do kieliszka 3-uncjowego.

SPARKLING GALLIANO
1 łyżka Galliano, 1/2 łyżeczki soku cytrynowego, 100ml szampana brut. Dwa pierwsze składniki zamieszać w kieliszku szampańskim, wlać zimny szampan i lekko zamieszać. Ozdobić skórką ze świeżego ogórka długości od 4 do 5cm i szerokości 1,5cm.

STINGER
1 (1 uncja) Cognac, 1 (1 uncja) Creme de Menthe (biały). Przemieszać z pokruszonym lodem. Wlać przez sitko barmańskie do kieliszka 3-uncjowego.

STRAWBERRY DAIQUIRI
60 ml rumu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru, kawałki truskawek lub mus truskawkowy, (przygotować w shakerze).

SWEDISH BELL
1 część (uncja) Madeiry, 1 część (uncja) Portweinu, 1 część (uncja) sherry, 1 część (uncja) czerwonego wina wytrawnego, 1 części (uncji) winiaku, 1 goździk, 1 laski cynamonu, szczypta kardamonu, 1 łyżka cukru, 5 suszonych rodzynek. Mocno zagrzać. Przed podaniem przyprawy usunąć.

SZARLOTKA
Do 6-uncjowej szklanki włożyć dwie kostki lodu. Dodać: 2/5 (2 uncje) wódki, 3/5 (3 uncje) soku jabłkowego. Przemieszać.

TOM COLLINS
30 ml ginu, 90 ml wody mineralnej, 60 ml soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru, sok z połówki cytryny, (przygotować w shakerze, podawać z lodem).

UNITED NATIONS
1/5 Remy Martin Fine Champagne Cognac V.S.O.P., 1łyżeczka Chartreuse (zielony), 4/5 szampana brut. do kiliszka szampańskiego fletowego wlać dwa pierwsze składniki, dopełnić zimnym szampanem i lekko zamieszać.

DRINKI - TĘCZOWE

POUSE CAFE VAN GOGH
1 Raspberry Syrup, 1 Creme de Menthe Green, 1 Kummel White, 1 koniaku.

TĘCZÓWKA ATLANTYCKA
1/5 likieru Mocca, 1/5 Refectorium, 1/5 likieru miętowego, 1/5 likieru lubuskiego, 1/5 wódki myśliwskiej.

TĘCZÓWKA SAHARYJSKA
1 wódki, 1 Cherry Brandy, 1 całe żółtko surowe.

TEQUILA SUNRISE
40 ml tequili, 100 ml soku z pomarańczy, syrop grenadina. Przygotować w shakerze, podawać z lodem).
Drinki, drinki przepisy, przepisy na drinki, drinki martini, drinki alkoholowe, martini drinki, drinki malibu, drinki z malibu, malibu drinki





 

 

 

Strona Główna  | O Firmie | Ogłoszenia | Reklama | Praca | Kontakt | e-mail
Copyright C 2001