Mazury - Absolutnie wszystko o Mazurach. Noclegi, czarter, Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia, Mazury, Mazury, naszego serwisu. e-Mazury.com.pl
Drinki, drinki, drinki Drinki, drinki, drinki, Drinki, drinki, drinki, Drinki, drinki, drinki, Drinki, drinki, drinki Drinki, drinki, drinki, Drinki, drinki
  
  
  
  
  

KUCHANIA MAZURSKA - PRZEPISY KUCHARSKIE

Schab po mazursku

Składniki: 80 dag schabu bez kości, 25 dag włoszczyzny, 2 dag mąki, 2 dag bułki tartej, 3 dag powideł śliwkowych, 1/3 szklanki wytrawnego wina czerwonego, 4 dag tłuszczu, 2 dag masła, sól, cukier, goździki (3-5)

Schab obgotowywujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny tak, aby stał się półmiękki. Następnie należy wyjąć go z wywaru, odsączyć i  obrumienić na tłuszczu. Potem przełożyć do rondla i grubo obsypać bułką tartą. Dodajemy masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól oraz goździki. Całość Dusimy, dopóki  mięso nie będzie miękkie, a następnie zagęszczamy mąką, wlewamy wino i zagotowywujemy.


Gulasz po mazursku

Składniki: 60 dag wołowiny z kością, 25 dag włoszczyzny z kapustą, 65 dag ziemniaków, 20 dag ogórków kiszonych, 6 dag tłuszczu, 10 dag cebuli, pół szklanki śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz

Mięso należy ugotować wraz z warzywami w niewielkiej ilości wody, a następnie przecedzić. Pokrojoną w kostkę cebulę należy lekko zrumienić na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Wkładamy tam również oddzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, wywar i dusimy wszystko na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru. Całość doprawiamy solą, pieprzem,  mąką i śmietaną, następnie potrawę trzeba zagotować.

 


Farszynki

Składniki: Ciasto: 90 dag ziemniaków gotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól.
Farsz: 15 dag gotowanego wieprzowego mięsa, 2 jajka ugotowane na twardo, 8 dag cebuli, sól, pieprz.

Ziemniaki należy ugotować, zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Teraz możemy przyrządzić farsz: mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Następnie wszystko mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na kawałki, i formujemy placuszki. Na placuszki nakładamy farsz, zawijamy i kształtujemy kotlety. Podsmażamy je na oleju aż do uzyskania złocistej barwy. Danie najlepiej jest podawać z różnymi sosami i sałatkami.

 


Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki: 50 dag ziemniaków, 4 dag masła, 3 jajka.

Farsz: 25 dag mięsa wołowego bez kości, 1 jajko, 2 dag tłuszczu, 10 dag cebuli, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Gotujemy ziemniaki i ucieramy je z masłem na masę. Dodajemy żółtka, sól, i mieszamy z uprzednio ubitą pianą z białek. Przyrządzamy farsz: mielimy mięso wołowe, dodajemy do niego usmażoną cebulę, jajko, śmietanę i małą łyżeczkę utartych ziemniaków. Całość mieszamy. Następnie połowę masy z ziemniaków układamy w wysmarowanym naczyniu, przekładamy farszem (można to zrobić dwukrotnie) , przykrywamy masą z ziemniaków i pieczemy w piekarniku. Danie najlepiej jest podawać z ostrymi sosami i surówką z kiszonej kapusty.

 


Karmuszka

Składniki: 20 dag fasoli, 50 dag wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka), 4 dag tłuszczu, 20 dag kapusty białej, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, mała puszka koncentratu pomidorowego, pół szklanki gęstej śmietany, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, 1 dag mąki

Przygotowanie tego dania wymaga wcześniejszego przygotowania: fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Następnie gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze. Warzywa kroimy w cienkie krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu. Warzywa i mięso wkładamy do rondla, opsypujemy solą i pieprzem i dodajemy liść laurowy. Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, naczynie przykrywamy i dusimy potrawę na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość gotujemy. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.

 


Kotlety po mazursku

Składniki: 80 dag schabu z kością, 3 jajka, 10 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 15 dag szynki wędzonej, gotowanej, pieprz, imbir, sól

Ze schabu usuwamy kość i dzielimy na porcje. Płaty mięsa należy dobrze rozbić i posolić. Na każdym płacie kładziemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaną z gotowanym jajkiem, pieprzem i imbirem. Zawijamy to w rulon, panierujemy w dwóch jajkach i mące, smażymy na tłuszczu. Danie najlepiej jest podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną ugotowaną z kośćmi od schabu.

 

Zapiekanka ze szczupaka

Składniki: 80 dag szczupaka, 6 dag tłuszczu, 150 dag ziemniaków, 25 dag śmietany, sól, pieprz, szałwia

Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

 

 

Dybdzalki

Składniki: 20 dag wołowiny bez kości (najlepiej zrazowej), 10 dag masła, 1 jajko, 15 dag cebuli, majeranek, sól, pieprz; ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko

Wołowinę dokładnie oczyszczamy z błon i mielimy razem z cebulą. Dodajemy jajko, masło, sól, majeranek i pieprz, po czym bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto, a następnie je rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego małe krążki, nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki. Gotujemy je około 6 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Danie najlepiej jest podawać w gorącym rosole lub czerwonym barszczu

 

Zrazy z farszem z pieczarkami

Składniki: 70 dag wołowiny bez kości, 20 dag pieczarek, 10 dag chleba razowego, 2 dag masła, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki śmietany, 1 dag mąki, kostka maggi, sól, pieprz, koperek
Mięso kroimy w cienkie plastry, rozbijamy, solimy i posypujemy pieprzem.

Przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę smażymy na maśle, dodajemy drobno posiekane pieczarki i starty razowy chleb. Całość podsmażamy. Jeśli farsz będzie za suchy można dodać trochę bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Farsz rozsmarowujemy na zrazach, a następnie zwijamy w rulon, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Przekładamy je do rondla, dolewamy wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Przed podaniem dodajemy do sosu śmietanę. Danie najlepiej jest podawać z kaszą gryczaną i zestawem surówek (na przykład z czerwoną kapustą lub buraczkami).





 

 

 

Strona Główna  | O Firmie | Ogłoszenia | Reklama | Praca | Kontakt | e-mail
sprzęt rehabilitacyjny . sprzęt medyczny . sprzęt laboratoryjny . wózek inwalidzki . wózki inwalidzkie . wózki inwalidzkie elektryczne . krioterapia . Zakopane . Mazury . Kaszuby . bezdech senny . cpap . sprzęt rehabilitacyjny . sprzęt laboratoryjny . sprzęt rehabilitacyjny . sprzet laboratoryjny . elektrokardiograf . meble medyczne . wagi laboratoryjne . waga lekarska . wagosuszarka . masażer . destylator . mata do ćwiczeń . aparat do krioterapii . meble metalowe . szafy metalowe . szafy ubraniowe . szafy aktowe . szafa kartotekowa . sejf . jonometr . grubościomierz . higrometr . komory klimatyczne . komora badań cieplnych . komory klimatyczne . konduktometr . mętnościomierz . ph metr . suszarka laboratoryjna . zamrażarki laboratoryjne
Copyright C 2001